www.slatoe.be

20 oktober 2008
De stad Leuven heeft in samenwerking met de lokale politie en de schoolgemeenschappen de website www.slatoe.be gelanceerd. Op deze website kan je terecht voor informatie over pesten en geweld. Jongeren kunnen er ook een bericht achterlaten of contact opnemen met enkele aanspreekpunten.

Ook de problematiek van geweld op het openbaar vervoer wordt belicht. De stad Leuven wil met dit initiatief de problematiek van pesten en geweld bespreekbaar maken.

Welke initiatieven neemt het stadsbestuur momenteel om de problematiek van pesten en geweld te belichten? Zijn er specifieke aanspreekpunten waar men al terecht kan?

Hoe staat het stadsbestuur tegenover het Leuvense initiatief?

Sami Souguir
Fractievoorzitter

Antwoord:

Vanuit de Preventiedienst van de lokale politiezone Gent werd een brochure ontwikkeld, specifiek gericht op de preventie van criminaliteit waarmee jongeren binnen hun leefwereld in contact kunnen komen en met tips hoe hiermee om te gaan. Deze brochure werd in samenwerking met de schepen van Onderwijs kenbaar gemaakt en netoverschrijdend ter beschikking gesteld van alle scholen in het Gentse. Bovendien werd er een aanbod gedaan om het verspreiden van de brochure aan de leerlingen te koppelen aan een presentatie door de Preventiedienst. Al enkele scholen hebben hierop positief gereageerd. Ook onze Dienst Lokale Preventie en Veiligheid van de stad zelf is actief op dit vlak. Sinds 2007 wordt daar gewerkt aan het project 'Steaming'. Dit project is een sensibiliseringscampagne die slachtoffers van steaming wil motiveren om hun verhaal aan iemand te vertellen, wat voor de slachtoffers van steaming niet vanzelfsprekend is.

Het project 'Steaming' richt zich op jongeren. Om deze reden werden tijdens de volledige ontwikkeling van het project ook jongeren betrokken. De campagne die het project 'Steaming' zal begeleiden, is bijna volledig uitgewerkt. Er zal gekozen worden voor een poster met bijhorende flyers. Hierop zal het nummer van het JAC, dus het Jongeren Advies Centrum, worden vermeld. Het JAC is een laagdrempelig jongerenonthaal zoals u weet, waar jongeren terechtkunnen met verschillende vragen. Dit kan zowel telefonisch als met de chat. Uit het onderzoek van LPV blijkt namelijk dat het voor jongeren niet vanzelfsprekend is om het gebeuren bespreekbaar te stellen. Ze stappen het liefst naar een persoon die ze vertrouwen: vrienden, hun ouders, enzovoort. Het is dan ook belangrijk niet enkel te focussen op de verspreiding van een centraal telefoonnummers, maar ook om jongeren bewust te maken van het belang om iemand aan te spreken. Er wordt ook materiaal voor de website ontwikkeld. LPV koos ervoor om geen aparte website over steaming te ontwikkelen, maar de website te integreren in de bestaande JAC website. De inhoudelijk en grafische uitwerking zal echter gebeuren door LPV en het communicatiebureau dat de campagne mee uitwerkt.

Binnen het project 'Steaming' heeft het LPV eind vorig jaar tevens een vorming georganiseerd voor professionelen om de problematiek bespreekbaar te maken en methodes aan te reiken om met steaming om te gaan.

Volgende maand wordt een LSCI-training georganiseerd. LSCI staat voor Life Space Crisis Intervention en is een specifieke methode om met geweld om te gaan. Deze training wordt door LPV aangeboden aan ongeveer 20 professionelen: leerkrachten, CLB-medewerkers, leerlingenbegeleiders, enzovoort uit de onderwijssector.

Naast deze initiatieven is LPV betrokken bij de Werkgroep Overlast van de Beleidsgroep Onderwijs Gent. Vanaf oktober trekt LPV deze werkgroep zelf trouwens. Die werd opgericht ook om de signalen rond overlast in de schoolomgeving op te vangen.

LPV had in september ook een overleg met de Preventiedienst van Leuven om informatie uit te wisselen over de bestaande initiatieven in beide steden. Dit wordt in december vervolgd door een ruimer overleg met de steden Leuven, Antwerpen en Mechelen, waar we samen rond tafel gaan zitten om te kijken wat we kunnen uitwisselen van goede ervaringen. Alstublieft.

Daniel Termont
Burgemeester

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info