Vereenvoudiging plaatsing zonnepanelen en -boilers
Eind juni besliste de Vlaamse regering dat voor het plaatsen van zonnepanelen en zonneboilers op (hellende) daken binnenkort geen stedenbouwkundige vergunning meer vereist zal zijn. Voor daken van gebouwen die vallen onder specifieke voorschriften van verkavelingvergunningen, BPA?s of ruimtelijke uitvoeringsplannen wordt de aanvraagprocedure drastisch vereenvoudigd.
Een omzendbrief van de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening zal de lokale overheden oproepen om voortaan in de stedenbouwkundige voorschriften formeel bepalingen op te nemen omtrent de mogelijkheid tot het plaatsen van zonnepanelen of zonneboilers in hellende dakvlakken van gebouwen. De gemeentelijke overheid kan immers, als lokale verantwoordelijke voor het ruimtelijke beleid, soepelere of strengere bepalingen ten aanzien van haar gehele grondgebied of delen ervan vastleggen.
Is het stadsbestuur bereid de plaatsing van zonnepanelen en zonneboilers in Gent te vergemakkelijken? Zo ja, wanneer zal het beleid, waar nodig, afgestemd worden op de nieuwe uitgangspunten van de Vlaamse Regering? Welke stappen dienen er hiervoor te worden genomen?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Schepen Karin Temmerman antwoordt dat de Stad momenteel de regelgeving inzake vergunningsplicht van zonnepanelen correct toepast. Zonnepanelen op platte daken zijn nu al vrijgesteld en op hellende daken is dat ook het geval voor max.20% van het dakvlak, tenzij specifieke stedenbouwkundige voorschriften uit verkavelingen, BPA's of RUP's dit niet toelaten. Er wordt niet ge?ist dat een verkavelingswijziging moet gebeuren enkel in functie van het toelaten van zonnepanelen, ongeacht de gevraagde oppervlakte. Zonnepanelen worden beschouwd als zijnde in overeenstemming met BPA/VK tenzij BPA/VK expliciet stelt dat blinkende materialen verboden zijn. In zo?n geval wordt aan de bouwheer meegedeeld dat zijn een afwijking van BPA/VK kan verkregen worden. Uiteraard is steeds ook een ruimtelijke afweging nodig bij de beoordeling of de gevraagde panelen vergunbaar zijn.
Wat het laatste punt betreft, wordt in de stad Gent vrij soepel geoordeeld. Enkel visueel sterk storende voorstellen worden niet aanvaard zoals constructies in functie van zonnepanelen tegen een wachtgevel.
Het Besluit van de Vlaamse Regering waarin de vrijstelling van vergunningsplicht verder wordt uitgebreid, werd vorige week definitief goedgekeurd. Het komt samengevat op het volgende neer: ?Het vrijstellingenbesluit wordt gewijzigd met als doel het beleggen van het naar de zon gerichte hellende dakvlak tot de volle 100% vrij te stellen van vergunningsplicht. Zonnepanelen en zonneboilers zijn een aanvaardbaar materiaalgebruik voor een hellend dakvlak geworden en het beleggen tot de volle 100% van het dakvlak heeft gelijkaardige repercussies als bijvoorbeeld het aanbrengen van steenstrips op een gevel of het pleisteren ervan. Gemeenten kunnen bijzondere voorschriften ten aanzien van het gebruik van zonnepanelen en zonneboilers voor bepaalde onderdelen van hun grondgebied, bijvoorbeeld ten aanzien van de gevels gericht naar waardevolle pleinen, gebiedsspecifiek vastleggen,? aldus mevrouw Temmerman.