Lerarentekort

8 oktober 2021

De kranten stonden er vol van: ‘Lerarentekort verdrievoudigd’, ‘Belangrijke job, maar niemand wil hem doen’, enz. Het tekort aan leerkrachten wordt helaas elk jaar groter.

Bij de VDAB stonden er begin september voor het secundair onderwijs bijna 3 keer zoveel vacatures open als het jaar voordien, voor het kleuter- en lager onderwijs ging het om een verdubbeling. Het lerarentekort is deels te verklaren door de grote uitstroom bij startende leerkrachten. In het secundair onderwijs blijkt volgens de meest recente cijfers 18,6% van de leerkrachten er binnen de vijf jaar de brui aan te geven.

Vraag:
Hoeveel openstaande vacatures had men begin september in het stedelijk kleuter-, lager- en middelbaar onderwijs?
Hoeveel daarvan geraakten niet tijdig ingevuld?
Hoe verhoudt het aantal openstaande vacatures bij het begin van het schooljaar zich tot de vorige jaren? Is de door de VDAB gemelde tendens ook in het stedelijk onderwijs van toepassing?
Hoe is het gesteld met de uitstroom van startende leerkrachten, welk percentage is na 5 jaar niet meer werkzaam in het stedelijk onderwijs?

Mieke Bouve
Gemeenteraadslid

Het antwoord van de schepen leest u hier.
 

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info