Waarborgregeling kinderopvang
De regeling komt hierop neer dat de stad zich borg stelt indien particulieren een lening aanvragen bij een bank om te investeren in kinderopvang. Op die manier wordt een deel van het ondernemersrisico overgenomen. Bedoeling hiervan is om priv?-initiatieven in de kinderopvang te stimuleren om op die manier het aanbod aan kinderopvangplaatsen groter en meer kwaliteitsvol te maken.
De schepen antwoordde toen dat dergelijke nieuwe aanpak binnen het College van Burgemeester en Schepenen nog niet werd doorgesproken. Hiervoor was bijkomend overleg nodig, ondermeer met de schepen bevoegd voor Financi?n.
Ik peilde ook naar de intenties van het stadsbestuur in verband met het ter beschikking stellen aan private initiatieven van de door de stad opgebouwde knowhow en ervaring inzake kinderopvang (zoals bvb. bij het opmaken van een ondernemingsplan).
Heeft het overleg met de schepen van Financi?n ondertussen al plaatsgevonden? Wat zijn de resultaten hiervan? Welke stappen zullen genomen worden om tegemoet te komen aan de vraag voor het ter beschikking stellen van de knowhow en ervaring van de stad aan (startende) private initiatieven?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Voorzitter-collega, een overleg met collega Peeters is ondertussen gebeurd. Het is zo dat wij, met de informatie die we momenteel hebben, geen grote voorstanders zijn van dit initiatief, maar dat we het ook nog niet volledig hebben verlaten. Het is ook zo dat we een eerste reactie hebben gevraagd aan de stadsontvanger, die in deze een heel belangrijke rol heeft te spelen. De eerste reacties waren eigenlijk ook wel een beetje met voorbehoud. Het is zo dat wij na de vakantie een ruimer overleg hebben om dit idee verder uit te klaren, ook met de stadsontvanger en dat we dan pas definitief een beslissing zullen kunnen nemen of we hier Gent voor deze piste verder gaan bewandelen of niet.
Wat u tweede vraag betreft, daar kan ik u met genoegen meedelen dat wij een akkoord hebben afgesloten met UNIZO, de Stad Gent, de Dienst Kinderopvang en UNIZO, en dat UNIZO er zal voor zorgen om elke persoon die zich aanmeldt, ook bij de Stad Gent, en die vragen heeft rond zelfstandige kinderopvang, zal meehelpen om onder andere een ondernemingsplan op te stellen, maar ook om kandidaat-zelfstandigen voor de kinderopvang de weg te wijzen naar eventuele subsidiemogelijkheden, dus als men een bepaalde leeftijd heeft, kan men bijvoorbeeld als jonge starter een aantal extra tegemoetkomingen krijgen. Daar is een folder opgemaakt. Die folder is sinds vorige week beschikbaar. UNIZO zal die ook verder gebruiken en bijvoorbeeld ook de Hogeschool Gent zal bij hun pakketten, bij de afgestudeerden ook zo een folder steken. Met andere woorden die zal op ruime schaal verspreid worden, waarbij inderdaad enerzijds inhoudelijk adviezen kunnen worden gevraagd rond een woning die moet worden verbouwd. Voldoet dat aan de normen, de eisen? Zal men bij de Stad Gent bij de Dienst Kinderopvang terechtkunnen? Voor alles wat het financi?le en het commerci?le luik betreft zal men bij UNIZO terechtkunnen. Met andere woorden ik denk dat het best is dat we de knowhow laten waar die zit en dat we via een samenwerkingsverband op die manier de beste resultaten kunnen bereiken. Voor uw tweede vraag kan ik u zeker en vast geruststellen.
Rudy Coddens
Schepen van Onderwijs en Opvoeding