Defibrillatoren op openbare plaatsen, van levensbelang!

22 juni 2008
Tijdens de commissie Welzijn peilde ik vorig jaar naar de mogelijkheid tot de plaatsing van automatische externe defibrillatoren in de door de Stad beheerde parkeerplaatsen en andere publieke plaatsen.

De schepen antwoordde toen dat er een overleggroep voor Gent zou worden opgericht die zich hierover zou buigen.

Dankzij een automatische externe defibrillator van het Rode Kruis-Vlaanderen heeft men onlangs nog een mensenleven kunnen redden op de Horecabeurs in Flanders Expo. Dit voorval bewijst nog maar eens het nut van de plaatsing van dergelijke toestellen.

  • Graag had ik geweten wat de stand van zaken is van dit dossier.
  • Werd de overleggroep ondertussen al opgericht?
  • Zo ja, wat zijn de tussentijdse bevindingen?
  • Zijn er in de begroting middelen voorzien voor de aankoop en het beheer van deze toestellen?

Sami Souguir
Fractievoorzitter

Antwoord:

Er is hierover op 5 december 2007 een eerste overleg geweest met professor Calle (urgentie-arts UZGent), Dr Trouerbach (cardioloog AZ Jan Palfijn) en de 'Automatische Externe Defibrillatoren'-campagneco?rdinator van het Rode Kruis Vlaanderen. En op 21 januari 2008 is er nog een tweede overleg geweest met de FOD Volksgezondheid, die instaat voor de co?rdinatie van het AED-beleid in dit land, het Hulpcentrum 100 en de ambulancedienst van onze brandweer.

Uit deze overleggen blijkt dat publieke automatische defibrillatoren inderdaad nuttig kunnen zijn, maar dat enkel op de plaatsen waar een snelle interventie door de hulpdiensten op zeer korte termijn niet kan worden gegarandeerd ?n wanneer ze bediend worden door mensen met kennis van reanimatie.

De ambulanciers van de 100-diensten zijn het best getraind om hartstilstanden professioneel aan te pakken.

In Gent gebeuren de 100-interventies door de ambulancediensten van de brandweer, het UZGent en Lifecare in Gentbrugge of door de MUG?s verbonden aan de ziekenhuizen. Zij kunnen in onze stad overal binnen zeer korte termijn zijn (max. zes tot tien minuten) en zijn alle met een defibrillator uitgerust.

Als iemand buitenshuis een hartstilstand krijgt (80% van de hartstilstanden gebeurt thuis), is het vooral cruciaal voor de omstaanders om geen tijd te verliezen en onmiddellijk de 100-hulpdiensten te contacteren.

Op grote evenementen moeten hulpdiensten met een defibrillator verplicht aanwezig zijn en ook op de Gentse Feesten beschikken de hulpdiensten over mobiele defibrillatoren.

Dit betekent niet dat priv?-initiatieven van bijvoorbeeld parkeerbedrijven of uitbaters van zaken met veel publiekstoeloop niet valabel zijn, alleen moeten deze ook goed omkaderd zijn en afgestemd met de FOD Volksgezondheid om wildgroei te voorkomen.

Dergelijke initiatieven blijken enkel relevant als het toestel 24u/24u bereikbaar is en gehanteerd wordt door mensen met een regelmatig herhaalde reanimatietraining. Dit is minstens even belangrijk als de AED-toestellen op zich.

Momenteel zijn er nog te veel onzekerheden over het meest optimale toestel (verschillende types, software na 5 jaar gedateerd...) en gebruik ervan door het publiek.

We moeten als stadsbestuur een vals gevoel van veiligheid voorkomen door overhaaste installatie van een AED-toestellen. De FOD Volksgezondheid voert momenteel een experiment uit op de luchthaven van Zaventem met een soort ?intelligente AED-kast? die automatisch de hulpdiensten waarschuwt en de beller kan begeleiden bij toepassing van de defibrillator. De gezondheidsinspectie raadt ons aan de resultaten met deze proefopstelling af te wachten, vooraleer als stadsbestuur initiatieven te overwegen.

Tom Balthazar
Schepen van Milieu en Sociale Zaken

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info