CurieuzeNeuzen in de Tuin
De zomers worden steeds warmer en droger. Hoe kan je parken en andere openbare domeinen beter wapenen tegen droogte en hitte? Dit wordt onderzocht door Curieuzeneuzen in de Tuin, dit is het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit.
Met een netwerk van 5.000 meetpunten brengen ze een half jaar lang de hitte en droogte in kaart in heel Vlaanderen. Een lokaal bestuur kan zich ook registreren om mee te meten.
Vraag:
Zal Stad Gent als lokaal bestuur zich inschrijven om meetpunten op te geven?
Nicolas Vanden Eynden
Gemeenteraadslid
Antwoord:
Een zeer gelijkende vraag werd een dag eerder (op 26 januari 2021) gesteld door raadslid Stijn De Roo (2021_SV_00045). Onderstaand antwoord werd ook hem bezorgd.
Stad Gent neemt deel aan Curieuzeneuzen in de Tuin. En wel om volgende redenen:
Ook Gent heeft de afgelopen jaren te maken gekregen met langere periodes van droogte. In het Gentse klimaatplan heeft de droogteproblematiek dan ook een prominente plek gekregen.
Bodemvocht is een parameter waar nog zeer weinig info over is. De parameter is een belangrijke droogte-indicator o.a. voor vegetatie. Het onderzoek kan ook nuttig zijn om na te gaan welke locaties interessant zijn voor verdere metingen en concrete beleidsmaatregelen.
De grootschaligheid van het project maakt het interessant omdat de schommelingen tussen individuele meetpunten worden uitgemiddeld. De uitgebreide dataset kan een schat aan informatie opleveren. Terzelfdertijd wordt op het einde van het traject ook een rapport aangeleverd met de resultaten van de eigen meetpunten.
Het project heeft ook een belangrijke sensibiliserende functie. De actie zal ertoe bijdragen dat de droogteproblematiek beter bekend wordt gemaakt bij het grote publiek.
Stad Gent zal deelnemen met een 10-tal locaties. Waar voor individuele burgers de deelname gratis is, moeten we als lokaal bestuur 250 euro per meetpunt betalen. Voor 10 meetpunten komt het op een totaal budget van 2500 euro. Het budget en de plaatsing van de sensoren wordt voorzien door de Groendienst, onder bevoegdheid van de Schepen van Openbaar Groen Astrid De Bruycker, de coördinatie van het traject gebeurt door Dienst Milieu en klimaat.
De locaties zijn nog niet bekend, maar worden in de komende dagen vastgelegd. Hieronder enkele criteria die worden gehanteerd:
de locaties waar nu een Mocca-weerstation van UGent staat, omdat zo de link met de luchttemperatuur die daar al lang gemeten worden, gelegd kan worden. Één zo’n station staat op openbaar domein (nl. aan het dienstencentrum in Wondelgem). Dit punt zal door de stad ingevoerd worden. Voor de andere locaties werden de betrokkenen gecontacteerd door de UGent.
projectzones die extra baat zouden hebben aan deze info, zoals ter hoogte van een groenklimaatas (vb. Westerbegraafplaats)
plekken waar we relevante gerelateerde nodig info hebben, waar onderzoek gebeurt of een project gepland wordt (vb. de Smet de Naeyerpark)
de locaties moeten een goede spreiding hebben over het Gentse grondgebied
er moet variatie zijn in bepaalde parameters (nabijheid water, hoogte, …)
de locaties mogen niet gevoelig zijn voor vandalisme
Om de campagne zo veel mogelijk onder de aandacht te brengen en Gentenaars op te roepen zich in te schrijven werden volgende communicatiekanalen ingezet:
Website https://stad.gent/nl/trefwoord/klimaat-nieuws
E-zine Gent Klimaatstad dd 27/1
Facebook Gent Klimaatstad
Los van de deelname aan deze actie, wil ik ook meegeven dat Dienst Milieu en Klimaat op dit ogenblik onderzoekt om op korte termijn een real time grondwaterpeilmeetnetwerk op te zetten. Dit zou eveneens gaan om een 10-tal punten in Gent waar de grondwaterstanden gemonitord worden. Dit in de nabijheid van droogtegevoelige natuur of in zones waar we de impact van bronmaatregelen (vb. regenwaterinfiltratie door wadi), stadsontwikkelingsprojecten of andere relevante ontwikkelingen willen evalueren.
Tine Heyse
Schepen van Milieu, Klimaat, Wonen en Noord-Zuid