Verbetering statuut wijkpolitie
Dit zou het gevolg zijn van een gebrekkige vertegenwoordiging van de wijkagenten tijdens de loononderhandelingen in 2000. Te weinig politiemensen zouden zich ondermeer hierdoor geroepen voelen om wijkdienst te doen, waardoor de wijkagenten vaak nog geen echt aanspreekpunt in de straat zijn.
In het bestuursakkoord 2007-2012 van de Stad Gent staat dat ?bij de organisatie van de lokale politie prioritair aandacht moet gaan naar de versterking van de wijkwerking? en dat ?de wijkpolitie zich op volle sterkte moet kunnen ontplooien?.
Op welke manier kan het Gents stadsbestuur deze prioriteit uit haar bestuursakkoord nog beter waarmaken dan nu het geval is? Welke acties zullen worden ondernomen? Bestaat de mogelijk om te werken met lokale incentives om zo het beroep van buurtinspecteur (financieel) aantrekkelijker te maken?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Buurtwerking vormt een van de belangrijkste hoekstenen van de Lokale Politie. Buurtinspecteurs gaan dagelijks op pad om contacten met de burgers te onderhouden en na te gaan waar, wanneer en waarom er onveiligheid ontstaat.
De buurtinspecteur is dus h?t vertrouwde gezicht en een aanspreekpunt voor de buurtbewoners. Hij is er om hun vragen te beantwoorden en problemen aan te pakken. Uit een enqu?te die de Federale Politie begin dit jaar heeft afgenomen bij 3799 Oost-Vlamingen blijkt dat de globale tevredenheid over de politie aanzienlijk is. 90 % vindt de dat politie goed tot heel goed werk levert, maar ook dat opvallend veel mensen, 48 %, hun wijkagent niet kennen. Dat geldt wellicht niet zozeer voor Gent. Het hele jaar 2007 stond in het teken van de buurtagent en het wijkzorgteam, met aandacht op de website, in de StadsTV, op AVS en ook met de infokaarten die in de buurt worden verdeeld in alle brievenbussen. Ook de Gebiedsgericht Werking en de Politie hebben ondertussen afspraken gemaakt om nog meer te gaan samenwerken.
Persoonlijk kan ik getuigen dat uit de reacties van de Gentenaars tijdens mijn talrijke huisbezoeken blijkt de buurtinspecteur de vertrouwenspersoon is van veel mensen en dat zijn aanwezigheid in het straatbeeld zeer wordt geapprecieerd.
Op de website van de Lokale Politiezone Gent kan de burger onder de rubriek ?De Buurtinspecteur? op een alfabetische lijst zijn straat aanklikken. Zo vindt hij de contactgegevens van zijn buurtinspecteur terug.
Over het personeelsprobleem bij de Gentse politiekorps hoef ik hier niet meer uit te wijden. Ik heb daar al genoeg over gesproken. We doen al het mogelijke om nieuwe mensen te rekruteren. Op 19 december 2007 en op 5 maart 2008 heeft de Politiezone Gent in het wijkcommissariaat Wondelgem een jobhappening gehouden met het oog op de rekrutering van 30 aspirant inspecteurs specifiek voor de wijkdiensten. Hiervoor werd ondermeer campagne gevoerd met de kranten, met links naar de AVS-uitzendingen, het Stadsmagazine, op de websites van de Politiezone en Jobpoll van de Federale Politie.
Uit de interesse die avonden ? er waren telkens 100 ge?nteresseerden die er waren ? mogen wij stellen dat onze oproep een succes was. Tijdens die twee happenings hebben zich in totaal 93 kandidaten ingeschreven. De selectieproeven hieromtrent zijn lopende. Wij hopen tegen het einde van het zomerverlof resultaat te hebben, te weten hoeveel aspirant-inspecteurs voor de wijkdienst op 1 oktober 2008 hun opleiding effectief kunnen starten aan de Oost-Vlaamse Politieacademie.
Naar rechtstreekse lokale incentives kan de zone enkel maar deze middelen ? logistiek en financieel ? verschaffen die wettelijk voorzien zijn. Er is binnen dit kader de intentie om vooral naar middelen toe enkele ingrepen te doen. We denken aan kledij, fietsvergoeding enzovoort.
Voor wat betreft het financi?le aspect kunnen twee belangrijke initiatieven in het kader geduid worden.
- De oprichting en uitbreiding van het bijzonder Steunteam. In de schoot van de wijk werd een team samengesteld die supplementair boven hun dagtaken kunnen participeren om taken die zich situeren op vlak van openbare orde en gerechtelijk vlak (= op vlak van ondersteuning van de lokale recherche). Deze werking mag hun reguliere werking niet bezwaren = geen compensaties in uren binnen de normale werkuren. Dit heeft meestal plaats in de weekends. De totale bezetting is 37 eenheden.
- Ingevolge een KB met betrekking tot de wijkagenten is er nu bij Wet vastgesteld dat de minimumprestatie van 20 uren, waarvan 14 wijkwerking, moet worden gepresteerd per referentieperiode tijdens het weekend en de feestdagen. Dit geldt enkel voor wijkagenten, bij ons buurtinspecteurs genaamd. Het halen van deze prestatienorm is een wettelijke verplichting en hieraan wordt voldaan voor alle buurtinspecteurs, wat deze job een stuk aantrekkelijker maakt.
Daniel Termont
Burgemeester