Diversiteit bij de politie

14 januari 2020

In december legden 48 agenten de eed af om te werken bij de politie van Gent. De komende jaren zullen nog eens 50 agenten extra aangeworven worden. Investeren in de veiligheid van de Gentenaars is een goede zaak.

Er is natuurlijk een aandachtspunt bij deze aanwervingen: diversiteit. Een weerspiegeling van de Gentse samenleving bij het korps is een belangrijk uitgangspunt.

30 procent van de Gentenaars heeft een migratieachtergrond en dan is een voornamelijk ‘wit’ politiekorps niet aanvaardbaar.

Om meer mensen met buitenlandse roots naar de politie-opleiding te lokken, zoekt het Gentse korps wel specifiek naar kandidaten, die dan vooraf begeleid worden op vlak van bijvoorbeeld taal. Er zijn verschillende initiatieven opgestart om het korps te versterken en de drempels weg te werken. Concreet denk ik aan het project 100%(Fl)Ik : https://www.honderdprocentflik.be.

Vraag:
1) Hoe staat u tegenover het uitgangspunt dat ons politiekorps een afspiegeling moet zijn van onze Gentse bevolking.

2) Werd er recent een meting uitgevoerd naar agenten met een migratie-achtergrond bij het korps?

3) Hoeveel agenten met een migratie-achtergrond werken er bij de politie Gent? Graag een evolutie sinds 2014, en de cijfers ten opzichte van het totale korps.

4) Welke projecten werden de afgelopen jaren opgezet om het korps diverser te maken? Hoe evalueert u die projecten, meer bepaald 100%(Fl)Ik? Hoeveel kandidaten hebben via dit project de weg gevonden naar de politie-opleiding?

Veli Yüksel
Gemeenteraadslid

Het volledige antwoord van de burgemeester leest u hier.
 

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info