Hondenloopweide in Coyendanspark

9 januari 2020

Op openbare plaatsen moet je je hond altijd aan de leiband houden. Dat is nodig om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van andere wandelaars en dieren te beschermen.

Maar een hond moet zich eens kunnen uitleven en vrij kunnen rondlopen.

Dit is niet evident voor eigenaars van honden die in een woning zonder tuin of in een appartement wonen. De wijken Macharius en Heirnis zijn druk bewoonde wijken waar veel mensen  een hond hebben.

Vraag:
Kan het groene hoekje naast de appartementen van de Slachthuisstraat ingericht worden als hondenloopweide ?

Manuel Mugica Gonzalez
Gemeenteraadslid

Antwoord:
In stad Gent willen we in het algemeen de beschikbare (groene) ruimte zo optimaal mogelijk benutten om zoveel mogelijk doelgroepen de kans te geven om van openbaar groen te kunnen genieten. Het inrichten van hondenlosloopweides is hierbij belangrijk omdat het aantal honden stijgt en het thema dierenwelzijn belangrijk is.

Een goede losloopweide moet wel aan verschillende criteria voldoen: zo moet er een minimale oppervlakte beschikbaar zijn. Maar ook andere criteria als het aantal honden in de buurt, de aanwezigheid van private tuinen, de bereikbaarheid voor onderhoud, toekomstige beleidsbeslissingen op het openbaar groen of groene zone, druk op de openbare ruimte, hinder die de losloopweide kan veroorzaken, .. moeten in rekening gebracht worden.

De parken in het centrum van Gent worden zeer druk gebruikt voor evenementen, spel, wandelen, sporten, culturele activiteiten, etc.

Het bestemmen van deze beperkte beschikbare multifunctionele oppervlakte als hondenlosloopweide (voor 1 specifieke doelgroep) in het Coyendanspark (alsook parken in de omgeving) is daarom tot op heden niet mogelijk, en zou de druk op de resterende ruimte teveel verhogen. Verder blijkt ook dat een locatie vlakbij appartementen, zoals hier specifiek voorgesteld, niet de voorkeur geniet vanwege zeer overlastgevoelig (vooral omwille van hondengeblaf).  

De dichtstbij gelegen losloopweides bevinden zich aan het Banierpark of aan het Rozebroeken park, die nu vlotter bereikbaar zijn met de ondertunneling aan de parking van de Dampoort en bieden in die zin een alternatief.

Tine Heyse
Schepen van Milieu, Klimaat, Wonen en Noord-Zuid

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info