Plaatsen van trottoirpalen Kortedagsteeg
Ongeveer een jaar geleden werd de bekende Juwelier Bouverne in de Kortedagsteeg slachtoffer van een inbraak met een verstevigde wagen.
De daders maakten gebruik van een stootram en blokken waardoor de daders met hun voertuig vrij makkelijk op de stoep kon rijden.
De zaakvoerders zijn al enkele jaren vragende partij voor trottoirpalen om op die manier te vermijden dat bestuurders kunnen manoeuvreren op het voetpad. Hierop is tot op heden niet ingegaan.
Samen met de zaakvoerders stelt raadslid Stephanie D'Hose vast dat er in de binnenstad recent heel wat groene trottoirpalen zijn bijgekomen.
Vraag:
Is het mogelijk om voor de deze zaak palen te plaatsen? Wat is het beleid van Stad Gent inzake dergelijke palen aan/rond inbraakgevoelige handelszaken?
Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid
Antwoord:
De Kortedagsteeg werd met het circulatieplan een autovrij gebied. Dat gebeurde om meer ruimte te creëren voor de voetgangers en fietsers. Sinds het circulatieplan is het autoverkeer er ook heel sterk verminderd.
Binnen het autovrij gebied worden extra obstakels voor voetgangers zoveel mogelijk vermeden. In de Langemunt, Koestraat of de Veldstraat (met een breder profiel) staan er omwille van die reden namelijk ook (bijna) geen paaltjes.
Vanuit mobiliteitsoogpunt is er ook geen aanleiding om op dit moment in de Kortedagsteeg extra palen te plaatsen. De vraag naar extra beveiligingsmaatregelen voor handelszaken is er een die niet vanuit een openbare dienstverlening kan worden beantwoord.
Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw