Fietsregistratie stad Gent
- Heeft de stad zicht op het aantal fietsen dat tot nu toe al werd geregistreerd?
- In welke mate is fietsregistratie een effectief middel tegen diefstal? Hoeveel gestolen fietsen komen dankzij de registratie opnieuw bij de rechtmatige eigenaar terecht? Bestaan hierover cijfers of statistieken?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Daarover bestaan er zeker cijfers. Tot op heden zijn er in Gent ongeveer een 36.000 fietsen geregistreerd. De eigenaars van geregistreerde fietsen worden bijna altijd teruggevonden als ze gebruik maken van een rijksregisternummer. Daar zit wel een verschil. Sommige geregistreerde fietsen zijn niet op basis van het rijksregisternummer. Er zijn steden en gemeenten die een andere manier, dit is dan een combinatie van cijfers en letters. Meestal heeft dit verband met de postcode van de gemeente. Daar de eigenaars van terugvinden is blijkbaar iets moeilijker. Met het rijksregisternummer gaat dit veel sneller.
Om u cijfers te geven:
- In 2008 werden er 119 geregistreerde fietsen opgehaald en 242 niet-geregistreerde.
- Van de 119 geregistreerde werden 22 eigenaars niet teruggevonden via het registratienummer. Dat zijn juist die nummers die een combinatie hebben van cijfers en letters.
- 5 nummers wachten nog op het resultaat van de Bevolkingsdienst, 27 fietsen werden reeds afgehaald door hun eigenaar en 5 aangeschrevenen zijn overleden.
- E?n achtergelaten fiets zonder registratienummer werd ook terug afgeleverd aan de eigenaar.
We kunnen stellen dat ongeveer 20 % van de geregistreerde fietsen onmiddellijk kan worden terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaar. Van de niet-geregistreerde fietsen ligt dit veel lager. 20 % blijft een bescheiden cijfer, maar daar moet ook de kanttekening worden gemaakt dat soms de fiets die wordt gevonden in heel slechte staat is, ook al is hij geregistreerd. De eigenaar wordt soms telefonisch verwittigd, maar komt hem gewoon niet ophalen. Soms woont de eigenaar heel ver en die worden dan ook niet opgehaald. De eigenaar heeft men wel kunnen opsporen, maar ze worden gewoon niet opgehaald.
We kunnen stellen dat voor de mensen die in Gent wonen ongeveer 90 % opnieuw wordt opgehaald.
Karin Temmerman
Schepen van Stadsontwikkeling, Mobiliteit en Wonen