Tien werkzoekenden studeren af als hulpkok via IKOOK-project
De job van hulpkok is een knelpuntenberoep in Vlaanderen. De VDAB van Zele en Oostende leidden reeds werkzoekenden op tot hulpkok, maar uit de praktijk bleek dat vele werkzoekenden afhaakten omdat het opleidingsniveau te hoog was. Er was nood aan een opleiding, die meer op maat is van de doelgroep van laaggeschoolde werkzoekenden. Dit deed Horeca Vlaanderen, Gent, stad in werking, VDAB, OCMW Gent en het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) van de Stad Gent de handen in elkaar slaan om een opleiding tot hulpkok op te starten.
Wie slaagt in de opleiding, krijgt een attest van hulpkok en kan vrijwel meteen aan de slag in de horecasector.
De Stad Gent, VDAB Gent en Horeca Vlaanderen investeerden elk ?15.000 subsidie voor de uitwerking van het project. Met dat geld zorgde het OCMW voor de uitwerking van de opleiding in een daarvoor ingerichte opleidingskeuken aan het Anseeleplein. De VDAB nam de algemene co?rdinatie op zich. Het OCMW Gent stelde een kok als lesgever ter beschikking, die de werkzoekenden opleidt tot hulpkok. Het Centrum voor Volwassenenonderwijs verzorgde het theoretische luik van de opleiding.
Het project kreeg de naam ?IKOOK?. Het is een uniek opleidingsproject, specifiek op maat gemaakt voor laaggeschoolde werkzoekenden, waaraan verschillende partners samenwerken.
Keukentechnologie en catering
De opleiding van het IKOOK-project startte op 10 september 2007. Vijftien werkzoekenden schreven zich hiervoor in.
De lessen bestonden uit verschillende onderdelen zoals keukentechnologie, catering en een stage. In deze lessen kwamen verschillende zaken aan bod zoals hoe voedsel correct moet gesneden en behandeld worden. In de lessen catering leerde men dan weer hoe een gezond menu samen gesteld wordt. In het lessenpakket kwam ook aan bod hoe de bediening correct moet verlopen en welke etiquette er moet gevolgd worden.
De opleiding ging door in het Welzijnsbureau Gent Noord van het OCMW aan het Anseeleplein 7 in het centrum van Gent. Gedurende deze periode kon ook het OCMW- en het stads-personeel er terecht voor een middaglunch, klaargemaakt door de cursisten van IKOOK.
In februari en maart gingen de cursisten vier weken op stage. Zij werden ingezet in verschillende Gentse tearooms, restaurants en grootkeukens. Deze stageplaatsen werden zorgvuldig uitgezocht door de VDAB.
Eindexamen
Uiteindelijk waren er tien cursisten die de hele opleidingscyclus doorliepen. Op 14 maart legden ze hun eindexamen af. De jury bestond uit vertegenwoordigers van het OCMW, de Stad Gent, de VDAB, Horeca Vlaanderen en het CVO.
Het eindexamen bestond uit een theoretische en een praktische proef. E?n van de vragen was bijvoorbeeld op hoeveel manieren een biefstuk kan gebakken worden? Nadien moesten de hulpkoks in wording een gerecht klaarmaken. De jury beoordeelde de smaak en de bereiding van het gerecht, maar ook op de manier waarop de tafel was gedekt en hoe de bediening georganiseerd werd.
Alle tien legden ze het examen met succes af.
Hulpkok
Vandaag telt Gent tien nieuwe hulpkoks: zeven ervan zijn vrouwen tussen de negentien jaar en drie?ndertig jaar. De drie mannen zijn respectievelijk negentien jaar, veertig jaar en iemand is zelfs eenenzestig jaar. De bedrijfsconsulenten van het OCMW Gent, de VDAB en het Lokaal Werkgelegenheidsbureau (LWB) begeleiden de hulpkoks verder in hun zoektocht naar een job. Ze kunnen allemaal vrijwel meteen aan de slag op de arbeidsmarkt of in een tewerkstellingsproject.
Succesformule
Het succes van IKOOK zit in het feit dat de opleiding op maat is van mensen die laag geschoold zijn en het feit dat verschillende sociale partners hun expertise samen bundelen.
Volgend jaar zou ook het Centrum voor Basiseducatie vzw Leerpunt mee in het verhaal stappen om de kennis van het Nederlands verder bij te schaven. IKOOK krijgt een vervolg in 2008. Voor de concrete uitwerking ervan en de financi?le middelen zijn de onderhandelingen volop aan de gang.