Gewiste camerabeelden bewaakte fietsenstalling
Op 23 januari 2019 stelde Siegfried Bracke een vraag aan Filip Watteeuw omtrent gewiste camerabeelden van een aantal bewaakte fietsenparkings naar aanleiding van het opvragen van camerabeelden na diefstal van een fiets.
Het mobiliteitsbedrijf slaagde er niet in om beelden te bezorgen omdat de vraag van de politie bij de verkeerde dienst van het mobiliteitsbedrijf terecht kwam. Voordat dit uitgeklaard was tussen diensten binnen het mobiliteitsbedrijf was er teveel tijd verlopen en waren de beelden al gewist.
De vraag van gemeenteraadslid Bracke:
Het opvragen van camerabeelden bij diefstal van een fiets, is niets uitzonderlijks. Waarom slaagde het mobiliteitsbedrijf er dan niet in om op de vraag van januari doeltreffend te antwoorden?
Welke maatregelen neemt de schepen om de interne werking van het mobiliteitsbedrijf te optimaliseren?
Welke maatregelen neemt de schepen om de klantgerichtheid en communicatie van het mobiliteitsbedrijf te verbeteren?
De tussenkomst van Manuel Mugica Gonzalez:
Het is duidelijk dat er tijdens de procedure bij het opvragen van de beelden iets misgelopen is. Het is goed dat er gezocht werd naar de oorzaak, doch nog belangrijker hierbij is dat er naar oplossingen gezocht wordt om herhaling in de toekomst te voorkomen. Uiteindelijk moet hierbij het slachtoffer centraal staan. Vandaar één vraag en een suggestie:
Waarom worden de beelden maar zeven dagen bewaard daar waar de wet op de bewakingscamera’s van 21.03.2007 toestaat dat de beelden 30 dagen mogen bewaard worden?
Suggestie:
Het meest efficiënte zou zijn dat de politie toegang krijgt tot de opnames. Zo worden de procedures fel vereenvoudigd, is er minder kans dat er “onderweg” iets fout loopt en kan de politie veel sneller zijn opsporingsonderzoek opstarten bij een aangifte van een diefstal. Uiteindelijk is het slachtoffer hierbij de grootste winnaar. Hoe beter en sneller de politie zijn werk kan doen, hoe groter de kans op de oplossing van de diefstal en de eventuele mogelijkheid dat het slachtoffer zijn fiets terugziet.
Dat de politie - in tegenstelling tot wat vele mensen denken - fietsdiefstal ernstig aanpakt mag blijken uit de cijfers van het politiebulletin dat ons in januari werd aangeleverd tijdens de commissie Algemene Zaken. In 2018 werden er tot november niet minder dan 191 daders van fietsdiefstal gevat en 75 daders van heling. Dit lijkt op het eerste zicht misschien niet veel, doch dit is het wel als je weet hoe moeilijk en arbeidsintensief het is om daders en helers te vatten. Snelheid van handelen is hierbij de belangrijkste factor.
Manuel Mugica Gonzalez
Gemeenteraadslid