Zebrapaden Gentse scholen
Bij nazicht van enkele zebrapaden in de buurt van Gentse scholen stelde ik persoonlijk vast dat meerdere van deze zebrapaden ernstige sporen van slijtage vertonen. Als voorbeeld haal ik hierbij het zebrapad aan ter hoogte van de drukke schoolingang bij de Edugo-school in de Groenstraat te Oostakker.
In het belang van de verkeersveiligheid van onze schoolgaande jeugd, wens ik u te vragen of er een algemeen plan van aanpak/opvolging is om de zebrapaden in schoolomgevingen in goede beschilderde staat te houden?
Carl De Decker
Gemeenteraadslid
Antwoord:
Stad Gent streeft naar duurzame en onderhoudsvriendelijke wegmarkeringen. Er zijn twee manieren om zebrapaden aan te brengen: met wegenverf en met thermoplastiek. Thermoplastiek wordt vooral gebruikt op asfalt, en gaat 3 tot 5 jaar mee. Klassieke wegenverf wordt eerder op betonwegen gebruikt en is minder slijtvast.
Elk jaar herschilderen we ongeveer 700 zebrapaden. Om wegmarkeringen te kunnen aanbrengen moet het droog zijn en niet te koud. Dit betekent dus dat in de winterperiodes nauwelijks aan onderhoud gedaan kan worden, terwijl het wel de periode is waarin wegmarkeringen hard slijten.
Na elke winter wordt er nagegaan welke wegsignalisatie moet herschilderd worden.
Naast de onderhoudsplanning door de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, wordt er ook herschilderd op basis van meldingen door bijvoorbeeld scholen.
In de omgeving van de Edugo-school zullen er in de lente verschillende wegmarkeringen opgefrist worden, waaronder het zebrapad dat u noemt in de Groenstraat.
Ik kan u bovendien meegeven dat de diensten dit jaar het ontwerp afwerken en de coördinatie met de nutsbedrijven voeren om begin 2020 deze schoolomgeving veiliger in te richten. Uiteraard zal deze oversteekplaats daarin integraal worden meegenomen.
Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit, Openbare Werken, Architectuur en Stedenbouw