Het belang van ouder- en kleuterparticipatie binnen het onderwijs

19 december 2016

Graag zou ik deze budgetbesprekingen willen aangrijpen om nogmaals even kort stil te staan bij het belang van ouder- en kleuterparticipatie binnen het onderwijs. Enkele weken geleden werden de Vlaamse resultaten van PISA 2015 voorgesteld en konden we het nog maar eens vernemen: er is een duidelijk verschil tussen de hoog- en laagpresterende leerlingen in Vlaanderen.

Het aantal laagpresterenden ligt op ongeveer 1 op 6, en dit is een groot aandachtspunt. Te veel leerlingen slagen er niet in om basisgeletterdheid en -gecijferdheid te verwerven. Dit is nochtans een noodzaak om in onze maatschappij goed te kunnen functioneren. Voorts blijkt ook dat als leerlingen thuis geen Nederlands spreken, ze minder goed scoren in PISA. Het belang van een goede kennis van de onderwijstaal wordt daarmee nogmaals onderstreept. En daarmee ook de grote noodzaak aan kleuter- en ouderparticipatie binnen het onderwijs.

Mevrouw de schepen, we hebben het er al meermaals over gehad tijdens de besprekingen in de commissie: kleuterparticipatie is geen probleem in de marge. Met de cijfers van het aantal ingeschreven kleuters blijkt het enigszins nog mee te vallen: vorig schooljaar was slechts 1,3 procent van de kleuters in Vlaanderen niet ingeschreven, en in Gent is dit schooljaar zelfs 99 procent van de kleuters ingeschreven, liet u recent nog optekenen in de pers. Toch blijft Gent één van de steden met het hoogste aantal leerlingen die niet naar de kleuterschool gaan. Sommige kinderen blijken wel ingeschreven, maar blijven ze wel heel geregeld thuis, waardoor deze kinderen in de feiten wel systematisch ontstoken blijven van alles wat de kleuterkas hen kan bijbrengen. Uit cijfers blijkt dat de groep kleuters die niet naar school gaan, uit bovengemiddeld veel kinderen van vreemde origine en meisjes bestaat.

De Vlaamse minister van Onderwijs heeft aangekondigd dat er in 1 januari 2017 een kleutercoördinator wordt aangesteld, die onder andere de lokale knelpunten zal analyseren. Deze coördinator zal ook goede praktijken aanreiken om de kleuterparticipatie te verhogen.

Onze fractie is alvast tevreden dat de stad extra middelen vrijmaakt om de scholen waar het misloopt, individueel te begeleiden. Deze gemeenteraad zullen we nog een subsidieovereenkomst met de vzw VBJK (Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen) goedkeuren. Er wordt een subsidie toegekend van 40.000 euro. We hebben er al bij stilgestaan tijdens de commissiebesprekingen.

Collega’s, de insteek van onze fractie blijft duidelijk: ouder- en kleuterparticipatie moet blijvend een prominente plaats in het onderwijsbeleid innemen. Het zijn in de eerste plaats vooral de ouders die moeten overtuigd worden van de grote meerwaarde van het kleuteronderwijs voor het kinderen, niet in het minst voor kinderen met een anderstalige achtergrond. De kleuterjaren zijn cruciale jaren om zaken op te pikken en bij te leren, die achteraf maar moeilijk kunnen worden ingehaald.

Mehmet Sadik Karanfil
Gemeenteraadslid

(Tussenkomst budgetbesprekingen Gemeenteraad december 2016)

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info