Ervaringslessen op zaterdag

12 oktober 2016

De vzw TADA is een Brusselse vzw die lessen in 'ervaringsleren' aanbiedt via aanvullend zaterdagonderwijs. Concreet komt het erop neer dat deze vzw kinderen uit Brusselse socio-economische aandachtswijken via praktijklessen laat kennismaken met bevlogen professionals of vrijwilligers uit allerlei domeinen van de arbeidsmarkt.

Via deze ervaringslessen en ontmoetingen met rolmodellen worden kinderen aangemoedigd om de wereld / zichzelf te ontdekken. Dit lijkt mij een zeer effectieve aanpak te zijn om maatschappelijk kwetsbare kinderen te wapenen tegen demotivatie en hun verbondenheid met de samenleving te verruimen. Deze filosofie en methodiek kan ongetwijfeld inspirerend werken om ook in Gent mee aan de slag te gaan.

Mehmet Sadik Karanfil
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Ik ben zeker bereid dit verder te laten onderzoeken.

De ToekomstATELIERS van vzw TADA zijn inderdaad een heel goede ‘good practice’!

  • Het is opgericht door bezielster Sofie Toets
  • haar ateliers verruimen inderdaad de blikken van de kinderen en de jongeren uit Brusselse sociaaleconomische aandachtswijken
  • of zoals 'koppen' het omschreef: de toekomstateliers zijn een mix van een sociaal project en een jeugdbeweging met als thema wat je later allemaal kan worden.

Ik zal dit project met veel plezier agenderen op Gent Stad in Werking.

Maar ik zal het eerst onder de aandacht brengen van ons eigen Onderwijscentrum Gent en hen vragen de werking in Brussel te bezoeken. Nadien kunnen we in kaart brengen welke initiatieven in Gent daarmee sporen en welke verschillen er zijn.

  • Atheneum Wispelberg bijvoorbeeld bracht vorig jaar een bezoek aan vzw TADA en inspireerden hun 'projectdagen' daarop. Tijdens de ‘projectdagen’ gaan leerlingen telkens een domein actief verkennen samen met mensen uit het veld.
  • Ook in de freintemiddenschool gaan de leerlingen van het 1ste jaar 2 uur per week, met hun klastitularis, actief de verschillende domeinen verkennen.
  • Ook het beroepenhuis –hoewel er zeker verschillen zijn- leunt aan bij de werking van VZW TADA en deelt zeker hun visie van horizonverruiming en talentontdekking.

In ieder geval, een dergelijke werking uitbouwen in Gent, daar hangt een financieel plaatje aan vast, niet onbelangrijk dat we dat ook mee in kaart brengen.

https://www.youtube.com/watch?v=n2_Gn1jIC38

Elke Decruynaere
Schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info