Dreigingsniveau 3 en schooluitstappen

11 mei 2016

Kort na de aanslagen in Brussel, toen dreigingsniveau 4 van kracht was, riep de Vlaamse minister van Onderwijs de Vlaamse en Brusselse scholen op waakzaam te zijn en eventuele schooluitstappen voorlopig te schrappen.

Daarna werd het dreigingsniveau teruggebracht naar niveau 3. Naar aanleiding hiervan kwam er vanuit de minister een aangepaste communicatie: geplande uitstappen kunnen in principe doorgaan, maar waakzaamheid blijft geboden.

  • Hoe is men sinds het dreigingsniveau naar 3 teruggebracht werd, in de scholen van het Gentse stadsnet omgegaan met plannen voor schooluitstappen? 
  • Hoe is men specifiek omgegaan met plannen voor schooluitstappen naar Brussel? 
  • Wat zijn de huidige richtlijnen rond het plannen van schooluitstappen?

Mehmet Sadik Karanfil
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Inderdaad zolang dreigingsniveau 4 van kracht is, stipuleren de draaiboeken op Vlaams niveau dat alle extra murosactiviteiten moeten worden geschrapt. Dit hebben we ook snel en duidelijk gecommuniceerd naar onze scholen.

Van zodra het dreigingsniveau naar niveau 3 gaat kunnen extra muros activiteiten wel opnieuw doorgaan mits enkele voorzorgmaatregelen. Dit is ook de manier waarop het IVA met de organisatie van de extra muros is omgegaan

We hebben bij het terugbrengen van terreurdreiging 4 naar 3 (dag voor de paasvakantie) bij elke vraag van een school telkens meegegeven de uitstap goed door te spreken met alle partijen (schoolteam, kinderen, ouders). We begrijpen dat er ongerustheid is en blijft, maar door goede communicatie kan veel verduidelijkt worden.
We vonden het belangrijk de schooluitstappen zo veel mogelijk door te laten gaan. Schooluitstappen zijn een onderdeel van het schoolleven. We vinden het belangrijk dat kinderen niet alleen binnen de schoolmuren, maar ook daarbuiten leren.

Tot eind april gaven we vanuit het IVA wel aan scholen die ons een vraag stelden het advies om nieuw te plannen uitstappen naar Brussel enigszins te vermijden. Kwestie van polemieken te voorkomen. We merkten immers dat het zeer gevoelig lag. Daarom gaven we het advies hierover ten minste grondig na te denken en indien een alternatief voor handen was, dit te doen.

Vanaf begin mei adviseert het IVA Stedelijk Onderwijs Gent alle schooluitstappen positief. Er wordt dus ook geen enkel voorbehoud meer gemaakt om naar Brussel op uitstap te gaan.

Elke Decruynaere
Schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info